Siglino - danie mięsne.
Pochodzi ona z rejonu Mani i jest zwykle przygotowywana z łopatki wieprzowej, udźca wieprzowego i boczku - to wszystko jest peklowane solą i wędzone z aromatycznymi ziołami (zwykle szałwią) nad ogniem opalanym drewnem. Następnie tak przygotowane mięso jest siekane i gotowane i tutaj już pojawiają się różne przypraw przy gotowaniu w tym - skórki pomarańczy, cynamon, goździki, pieprz i w zależności od upodobań przekazywanych z pokolenia na pokolenia całkiem inne i nie oczywiste. )
Nasze syglino było podane w formie praktycznie utopionej w oliwie z oliwek - do tego sałatka grecka i pychota. Jedyne co to żałowaliśmy że zamówiliśmy tylko jedną porcję na spróbowanie.
Do tego lokalne wino i jest komplet.
Jedliśmy w Οινομαγειρείο ο Μπάρμπα Πέτρος w Areopolis -czyli tutaj 36.66575500217134, 22.379789706004196