Portugalia to raj dla łasuchów. Praktycznie każda miejscowość czy region ma swoje lokalne tradycyjne, niepowtarzalne słodkie smakołyki. Są ona na tyle pyszne że powoli ale skutecznie nas odkształcają.
Czasem smaki dla nas są zaskakujące i przypominają smaki dzieciństwa. Taki smakołyk spotkaliśmy w Aveiro.
Ovos moles de Aveiro są bardzo znane i mają bardzo ciekawą historię. Białka jajek były używane przez zakonnice w klasztorach do prasowania ubrań księży. Ponieważ żółtko pozostało i miało bardzo krótki okres przydatności do spożycia, postanowiono dodać cukier.
Jest to tradycyjna receptura z Aveiro, obecnie chroniona przez Unię Europejską z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym. No i dochodzimy do wspomnień z dzieciństwa- smakuje jak kogel-mogel, więc moja babcia nauczyła mnie robić tradycyjną masę z Aveiro ( nawet nie wiedząc, że taka miejscowość jest na mapie Portugalii).