Kamperem w nieznane

​​​​​​​

Dla łasuchów i smakoszy

25 marca 2023
Siglino - danie mięsne. Pochodzi ona z rejonu Mani i jest zwykle przygotowywana z łopatki wieprzowej, udźca wieprzowego i boczku - to wszystko jest peklowane solą i wędzone z aromatycznymi ziołami (zwykle szałwią) nad ogniem opalanym drewnem. Następnie tak przygotowane mięso jest siekane i gotowane  i tutaj już pojawiają się różne  przypraw przy gotowaniu w tym  - skórki pomarańczy, cynamon, goździki, pieprz i w zależności od upodobań przekazywanych z pokolenia na pokolenia całkiem inne i nie oczywiste. ) Nasze syglino
24 marca 2023
Wczorajszej nocy wiatr przesadził z kołysaniem do snu. Rzucało całym naszym domkiem . A że miało wiać cały dzień plany zostały dostosowane do pogody. Białe miasteczka i wariacje kulinarne. Od smakołykow zaczniemy. Trafiliśmy do Zahara de los Atunes białego miasteczka na wybrzeżu ale przygnało nas tutaj nie tyle samo miasteczko a Ruta del Atún czyli szlak tuńczyka. Na czym impreza polega ? Na tym że 40 barów i restauracji przygotowuje tapasa degustacyjnego z motywem tuńczyka. Impreza trwa cały tydzień i
24 marca 2023
Portugalia to raj dla łasuchów. Praktycznie każda miejscowość czy region ma swoje lokalne tradycyjne, niepowtarzalne słodkie smakołyki. Są ona na tyle pyszne że powoli ale skutecznie nas odkształcają. Czasem smaki dla nas są zaskakujące i przypominają smaki dzieciństwa. Taki smakołyk spotkaliśmy w Aveiro. Ovos moles de Aveiro są bardzo znane i mają bardzo ciekawą historię. Białka jajek były używane przez zakonnice w klasztorach do prasowania ubrań księży. Ponieważ żółtko pozostało i miało bardzo krótki okres przydatności do spożycia, postanowiono dodać